O masă caldă​​

“O masă caldă” pune mâncare pe mesele clujenilor defavorizați de mai bine de un deceniu.

Programul “O masă caldă” este o organizație non profit, întemeiată de câțiva membrii ai Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, a cărei primă activitate a avut loc în iunie 2013 și care de atunci înainte funcționează neîncetat. Convingerea lor principală este că nimeni nu merită să meargă flămând la culcare; așadar, misiunea lor este să ofere o masă sănătoasă persoanelor care necesită ajutor social, sunt la limita sărăciei, fără adăpost sau marginalizate din cauze precum sănătate mintală, dependență ș.a.m.d. Sprijinul lor este îndreptat către persoane pentru care o porție de mâncare gratis în plus poate face o diferență majoră. Activitatea lor se desfășoară atât în Cluj-Napoca, cât și în Satu Mare.

Acest program este făcut posibil doar prin acte de caritate și spirit civic. Ingredientele sunt cumpărate din fonduri strânse prin donații, apoi gătite de echipe formate din între 2 și 4 voluntari. “O masă caldă” este una dintre cele mai cunoscute asociații în cadrul căreia se poate face voluntariat din orașele în care activează. În Bucătăria Comunitară O Masă Caldă din Cluj-Napoca se pregătesc în jur de 200 de porții de mâncare pe zi, de luni până vineri, între orele 11:00 – 15:00. Tot așa, Cantina Comunitară O Masă Caldă din Satu Mare pregătește în jur de 80 de porții pe zi, activând într-un spațiu pus la dispoziție de către Parohia Greco Catolică Sf. Francisc, dar dotată și echipată din fondurile organizației.

Pe lângă activitatea lor obișnuită, asociația “O masă caldă” colaborează ocazional și cu alte organizații precum Colegiul Mihai Eminescu din Satu Mare, parteneriat care nu doar că ajută “O masă caldă” să continue să ofere nenumărate mese calde unor oameni care nu are avea altfel acces la ele, dar de asemena oferă celor 60 de elevi care au participat oportunitatea de a experimenta direct sentimentul unic pe care îl oferă filantropia.

O altă admirabilă inițiativă al acestui ONG a fost “CANTINA PRIETENIEI – IDAL’NYA DRUZIV”, demarată în perioada de început a războiului din Ucraina. Cu sprijinul autorităților locale, aceștia au reușit să tranforme o clădire din Cluj-Napoca într-o cantină în doar 3 săptămâni, formând din temelii Centrul de tranzit de la gară. Această cantină a fost deschisă refugiaților cazați în oraș, urmând ca mai apoi să angajeze drept bucătar o profesionistă din Ucraina, Yuliya Tsymbalenko, pentru a le aduce refugiaților alinare prin mâncarea tradițională.

Ajută-ne să sprijinim acestastă asociație formidabilă! Cu fiecare achiziție a unui sticker personalizat “Masă caldă”, donezi 100% din preț către asociația “O masă caldă”.

Dacă dorești sa donezi direct către ei, o poți face la acest link: https://omasacalda.ro/doneaza/

Dacă dorești să participi în programele lor de voluntariat, o poți face aici: https://omasacalda.ro/pagina-voluntarului/

Iar dacă dorești să citești mai multe dintre poveștile sumarizate mai sus, o poți face aici: https://omasacalda.ro/povestea-noastra/